svítidla

Jak zvolit vhodná svítidla do domácnosti?

Vybrat správná svítidla do bytu nebo domu není nejjednodušší záležitostí, proto pokud máte s tímto problém, nemusíte zoufat. Určitě nejste na světě jediní. Vybrat svítidla, které se budou do místnosti nejen hodit, ale budou i dobře sloužit, si vyžaduje (alespoň podle našeho skromného názoru) dobrý vkus, důvtip a praktické uvažování. Pojďme si tedy projít několik příkladů, které vám při výběru pomohou.

Svítidla v obývacím pokoji

Obývací pokoj je místností, která je jednou z nejpoužívanějších. Význam tohoto pokoje spočívá v tom, že v něm trávíte většinu svého času v bytě jak vy, tak i případně vaše návštěva, kterou si pozvete. Proto byste si při výběru svítidla do této místnosti měli dávat největší pozor. Je totiž téměř stoprocentně jisté, že si ho všimne každý. Obvykle máte v obývacím pokoji lustr. Pokud však nejste nadšenci tohoto typu osvětlení, můžete vsadit na jinou taktiku. Pořiďte si klasickou stojící lampu a jako doplňkový zdroj světla si můžete zvolit lampu stolní. Umístění osvětlení v obývacím pokoji byste měli rovněž velmi zvážit a promyslet. Osvětlení by mělo být umístěno tak, aby nějak neomezovalo konverzaci a všechny přítomné osoby. Nemělo by tedy příliš oslňovat, no zároveň by mělo být schopné osvítit místnost tak, aby na sebe osoby viděly.

svítidla

Svítidla do obýváku

… v ložnici

Do ložnice se jako svítidla nejčastěji používají stropní lampy, následované nočními lampami, které mají své místo na stolku hned vedle postele. Tyto lampy by neměly být příliš mohutné, aby byl na nočním stolku odkládací prostor pro jiné věci, no zároveň by měly mít správnou výšku, aby vás neosvětlovaly, případně abyste neměli světla málo.

svítidla

Svítidla do ložnice

… v domácí pracovně

Pokud máte domácí pracovnu a potřebujete ji vybavit svítidly, vhodným řešením by mohla být stojící lampa, které do místnosti vnese dostatek světla. Samozřejmě by neměla chybět lampa stolní, která vám zase pomůže při činnostech za pracovním stolem. Co se designu týče, měla by být tato svítidla jednoduchá, aby neodváděla pozornost.

svítidla

Svítidla do pracovny

… a v jídelně

I místo určené na jedení by mělo být dostatečně osvětlené. Nejvhodnější svítidla do této části příbytku jsou lustry nebo závěsné lampy. Snažte se o to, aby svítidla ladila s ostatním vybavením místnosti. V případě doplňkových svítidel se držte pouze toho, aby nikoho příliš neoslňovala.

svítidla

Svítidla do jídelny

Napsat komentář